PREŠOV: Novým hlavným kontrolórom PSK sa stal Ján Majda

19.02.2008 Prešov

Prešov 19. februára (TASR) - Novým hlavným kontrolórom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa stal Ján Majda. Spomedzi šiestich záujemcov o tento post v druhom funkčnom období ho vybrali na dnešnom zasadnutí poslanci PSK.
O novom funkcionárovi PSK sa rozhodlo v druhom kole volieb. Majda zo Svidníka získal 32 hlasov, jeho protikandidát Ferdinand Exner z Bardejova 26.
Majda je prekvapený, že prešiel, pretože "som počítal, že budem len na skúšku, ale som rád, že poslanci Prešovského samosprávneho kraja vzali do úvahy moje odborné vedomosti a ma zvolili, " uviedol pre TASR.
Pôvodne sa do volieb prihlásilo sedem záujemcov, jeden z nich Miloslav Mihok stiahol svoju prihlášku 14. februára, ešte pred voľbami. V prvom kole bolo 58 platných hlasovacích lístkov, Majda dostal 22 hlasov a Exner 26 a postúpili do druhého kola. Tretí v poradí doterajší hlavný kontrolór PSK Vladimír Fedorko dostal deväť hlasov a Miroslav Mikloš jeden hlas, zvyšní dvaja kandidáti - Ján Chovanec a Ján Zima - nedostali ani hlas.
Novozvolený hlavný kontrolór naznačil svojím vyjadrením isté rozpory, ktoré pri nominácii a pri voľbe vznikli vo väčšinovom 41-člennom koaličnom klube poslancov SDKÚ-DS a KDH. Oficiálnym kandidátom klubu, i keď nikde verejne prezentovaným bol Exner ako člen KDH. Do volieb však pristúpili aj Majda a Mihok. Majda je členom Predsedníctva Regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Prešove a Mihok kandidoval za SDKÚ-DS do volieb poslancov PSK v roku 2005. Vtedy bolo zvolených 21 poslancov za SDKÚ, 17 za KDH a dvaja za DS.
Ján Majda je 54-ročný inžinier ekonómie a 15 rokov po novembri 1989 pracoval v daňovej správe, v rokoch 2004 až 2006 bol riaditeľom Krajského riaditeľstva Daňového úradu v Prešove. Od roku 2007 je personálno-ekonomický riaditeľ firmy Betpres, s. r. o. , so sídlom vo Vranove nad Topľou.
Voľby hlavného kontrolóra uskutočnil 62-členný poslanecký zbor tajným hlasovaním.
Fedorka do funkcie zvolilo krajské zastupiteľstvo 14. marca 2002 a jeho mandát trvá do 31. marca 2008. Pri prvej voľbe hlavného kontrolóra PSK sa o priazeň poslancov uchádzali len dvaja kandidáti.
 

Vyberte región

mark